parallax background

Process Communication Model - PCM

Upotreba PCM modela

Svako od nas ima sposobnost da se ponaša na različite načine, međutim, naša jedinstvena kombinacija faktora koja čine strukturu naše ličnosti određuje koja ponašanja će nam biti bliža i prihvatljivija, a koja će nam biti potpuno daleka.

PCM (Process Communication Model) predstavlja sredstvo za jačanje i razvijanje komunikacije. Dizajniran je da vas nauči da se fokusirate na celokupan proces komunikacije, a ne samo na njen sadržaj.

Snaga PCM modela je u tome što ne deli ljude na tipove ličnosti, već prepoznaje tipove ličnosti unutar ljudi.
Kroz PCM test dobijamo strukturu naše ličnosti sa objašnjenjem koje su naše najveće snage, ali i slabosti.

6 tipova ličnosti po PCM metodologiji

Šest tipova ličnosti koji čine strukturu naše “zgrade” su: Harmoniser, Thinker, Rebel, Imaginer, Promoter i Persister.

Razlika je u dominantnom tipu ličnosti koji određuje naše najčešće reakcije. Svih 6 tipova imaju svoje ime kao i svoja predvidljiva ponašanja.

Prvi sprat naše zdrade je naša baza i u njoj se osećamo komforno, dok su viši spratovi nama još uvek neistražen teren i kad se nadjemo u razgovoru sa osobom kod koje je dominantan naš peti ili šesti sprat ukoliko ne poznajemo PCM metodologiju konflikt je zagarantovan.

Prilikom rođenja ili u prvih nekoliko meseci života dobijamo prvi od 6 nivoa naše “zgrade”. Do sedme godine života dete prolazi kroz različite faze i u odnosu na to kako smo odreagovali u razvojnim fazama deteta, tako će se formirati “zgrada”.

Efikasnost PCM modela

PCM se ne koristi samo u poslovnom okruženju već daje i odlične rezultate na polju ličnog razvoja, odnosa i roditeljstva.

PCM model je primenjiv apsolutno u svim oblastima života. Sam model nam daje lične uvide u naše potrebe, vrednosti, motivatore. Svaki od šest tipova ličnosti ima jasno definisane vrednosti i psihološke potrebe.

Efikasno se primenjuje u celom svetu u više od 50 zemalja, na 22 jezika. Koriste ga vodeće svetske kompanije. Dugi niz godina ga je koristila samo NASA kao alat za selekciju i odabir kadrova.

Danas ga koriste obrazovni sistemi za edukaciju predavača, mala preduzeća, filmska industrija, marketinške agencije, prodajni sektori…

Koliko puta Vam se dogodilo da sa nekim kliknete na “prvu loptu”, a koliko suprotno? Uprkos želji da ostvarite uspešnu komunikaciju ne ide. Zašto je to tako? Odgovor se nalazi u dubinskoj strukturi ličnosti, različitim psihološkim potrebama i jeziku kojim pričamo.

Veliki korak u boljoj komunikaciji i generalno optimalnijem funkcionisanju je prepoznavanje svojih ali i tuđih psiholoških potreba.

Kako ih prepoznajemo i reagujemo na njih? Svaki tip ličnosti ima svoj jezik komunikacije. Kada naučimo da postoje različiti jezici, energija i kanal komunikacije i kako se koriste možemo ih prepoznati, a zatim i odreagovati na adekvatan način.

Sam PCM model je vrlo kompleksan i uvodi nas u dubinsku strukturu ličnosti gde postoje pored psihološke potrebe baze naše ličnosti postoji potreba faze. Dve trećine stanovništva doživi faznu promenu barem jednom u životu. Svaki tip ičnosti ima dominantno ponašanje, reči koje koristi, gestikulaciju, takodje svaki tip ličnosti ima jasne pokazatelje teskobe, lošeg osećanja i nemotivisanosti.

Koji tip ličnosti je kod Vas dominantan?

KOMENTARI I ISKUSTVA

Utisci zadovoljnih klijenata


 • Ljiljana Medić
  Primenom PCM modela, redukovala sam nerviranje koje sam imala u komunikaciji sa ljudima koji nemaju isti senzibilitet kao i ja. Preporučila bih ga svakome! Ali, prvenstveno bih preporučila Mirjanu Kovač, koja mi je pomogla da shvatim i prihvatim PCM model kao deo svakodnevice. Na njen način izlaganja i entuzijazam - niko ne može ostati ravnodušan!
  Ljiljana Medić
  UNIQA osiguranje
 • Ivana Ranković
  PCM model je jako koristan zanimljiv, inovativan i pragmatičan. Jako mi se dopao sistem grupisanja ličnosti, faza koje smo dosegli tokom životnog iskustva saznajući koje su nam težnje u daljem razvoju i pronalazeći načine kako da sa drugim tipovima ličnosti komuniciramo.  
 • Sonja Krasojević
  Koučing sa Mirjanom je prijatan i zabavan! Ona ima profesionalan pristup, komunikacija je lagana i ubrzo shvatite da su svi odgovori već tu!
  Sonja Krasojević
  National Sales Manager, Allergan
 • Stefan
  Naučeno sam primenio u svom odnosu sa kolegama odmah nakon treninga i uvideo pozitivne rezultate. Sada mogu da prepoznam kod koga je koji tip ličnosti dominantan kada su u stresu i to mi znatno olakšava komunikaciju!
  Stefan
ZGRABI MOGUĆNOST

Zajedno razvijamo veštine -
Prijavite se na newsletter!

  Prijavite se na newsletter listu "Zgrabi mogućnost"

  Nedeljna doza znanja, inspiracije i motivacije!